RITUALER

Der findes meget få ritualer i forbindelse med nedsættelse af urnen, men vi har brug for cermonierne og ritualerne for at få et rum til vores sorg. At danne et lille ritual omkring urnenedsættelsen, kan hjælpe med at udfylde det tomrum, som kan opleves ved denne cermoni. Samtidig kan være konstruktivt midt i sorgen, at have noget håndgribeligt og konkret at tage sig til.

Herunder kan du få inspiration til at skabe personlige ritualer.

Lad den i har mistet leve videre i jeres tanker, minder og ord ved at tale om ham eller hende.

LAD BØRNENE TEGNE

Børn kan tegne på urnen eller lave tegninger, som lægges ned i urnen. At tegne det de føler, kan tit hjælpe børn til at få alt det triste til at lette lidt.

Det kan evt. være kopier. Især børn kan have svært ved at de ikke selv kan beholde deres tegninger.

SKRIV ET PAR ORD

Breve eller et digt kan lægges ned i urnen (Det kan være kopier). Det kan være rart at få skrevet de tanker ned, som rumsterer i hovedet efter et dødsfald. Måske er der noget man aldrig fik sagt højt, men alligvel har brug for at få ud. Inden urnen sænkes ned, kan digtet læses op eller der kan holdes en tale til afdøde.

LYS & BLOMSTER

I kan tage lys og blomster med ud på kirkegården når urnen skal sættes ned. Blomsterne kan evt. være fra egen have. Levende lys kan sættes som en lyssti op til eller omkring urnegravstedet.

MUSIK

I kan spille et stykke musik, synge en sang eller salme som passer til den afdøde.

JORDPÅKASTELSE

Efter urnenedsættelsen kan I foretage en jordpåkastelse, evt af jord medbragt fra et sted, som du eller afdøde har en særlig tilknytning til. Imens kan der siges et par ord. Bliv evt inspireret af disse ord udviklet af Bedekvinde og antropolog Naja Genet May, Unik Afsked:

“Af ord, tanker og kærlighed er du kommet, til ord, tanker og kærlighed skal du blive. Og på den måde skal du leve videre i ord, tanker og kærlighed”

Samme jord kan måske bruges til at så træ frøet i.

MARITIM BEGRAVELSE

Hvis I har valgt at sprede asken over havet også kaldt maritim begravelse kan I istedet for jordpåkastelse sprede blomster i vandet efter asken er spred.

Får koordinatorne på stedet hvor asken er spredt, så I altid vil kunne vende tilbage til samme sted igen, hvis I har brug for det.

Husk altid at tale med kirkegården, hvis I har særlige ønsker. Måske kan de være behjælpelige, men der kan også være regler I skal følge.

HAR DU SPØRGSMÅL?

Så er du meget velkommen til at kontakte os